недеља, 25. септембар 2016.

                                          Ванилице

Да ли и вас реч ванилице асоцира на детињство?

Тај колачић је савршен слатки залогај који спаја мекано тесто, укусну мармеладу и прах шећер да све употпуни.

Tрајаће вам дуже него било који други колач, а остају свеже и по недељу дана.

Погледајте рецепт и сазнајте како се спремају и баците се у ову малу авантуру.

Потребни састојци:

250 г масти или маргарина собне температуре,
5 кашика шећера,
1 јаје,
1 жуманце,
2 кесице ванил шећера,
500 г брашна,
Мармелада од кајсија.

Припрема:

Корак 1: Маст умутите миксером да постане пенаста. Додајте шећер и ванила шећер, па још мало мутите да се шећер и маст сједине. У масу додајте цело јаје и жуманце. Све лепо сједините. Постепено кашику по кашику додајте просејано брашно и умесите тесто. Пребаците га на благо побрашњену радну површину и умесите рукама. Поделите на три дела и сваки део посебно увијте у пластичну фолију и оставите 15ак минута у фрижидеру.

Корак 2: Извадите први део теста из фрижидера и истањите га оклагијом на 5 мм дебљине. Модлицама извадити облике жељене величине, али најбоље да буду један залогај. Вишaк теста поново премесите и поновите поступак са оклагијом и модлицама све док га потпуно не утрошите. Исто урадите и са остатком теста у фрижидеру. На дно плеха ставите пек папир па сложите ванилице у размаку од 1 цм јер ће у току печења нарасти. Пеците у загрејаној рерни на 180 °Ц од 10-15 минута зависно од ваше рерне. Ванилице  на површини морају остати светле.Печене ванилице скините лопатицом и ставити на радну површину да се прохладе и стегну. Док су ванилице још млаке премажите их са једне стране мармеладом од кајсија и спојите са другом као да правите сендвич. Благо притиснуте да се мармелада равномерно распореди између ванилица. Поспите их или уваљајте у прах шећер. Чувајте их у добро затвореној посуди да би што дуже биле свеже.Пријатно!

Нема коментара:

Постави коментар